سامانه موشکي S-300 چه قابليتهايي را به توان نظامي ايران مي افزايد؟
مهمترين پيام رونمايي از "موشک S-300" در رژه امروز ارتش/ موازنه نظامي به سود محور مقاومت در منطقه بهم خورد!
به طور کلي وجود سامانه هاي اس 300 باعث خواهد شد هرگونه اقدام نظامي عليه ايران حتي براي ارتش آمريکا بسيار دشوار و هزينه بر شود. با توجه به اينکه سامانه هاي اس 300 داراي قابليت جا به جايي است، براي آمريکا بسيار دشوار خواهد بود که اين سامانه ها را هدف قرار دهد.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از جهان، بر اساس گزارش خبرگزاري ها در جريان برپايي رژه امروز نيروهاي سه گانه ارتش و قرارگاه پدافند هوايي که به مناسبت 29 فروردين (روز ارتش) در جوار حرم ملکوتي بنيانگذار کبير انقلاب اسلامي حضرت امام خميني(ره) برگزار شد، يک گردان سامانه موشکي بُرد بلند پدافند هوايي S-300 براي اولين بار به نمايش درآمد که البته موشکهاي اين سامانه در رژه حاضر نبود و تنها بخش هايي از اين سامانه به نمايش گذاشته شد.
در اين رونمايي، 2 سامانه راداري، خودرهاي حامل و فرماندهي و خودرو حامل جرثقيل موشکگذار به نمايش گذاشته شد.
اين در حاليست که خبرگزاري اسپوتنيک چند روز قبل از آزمايش سامانههاي اس 300 در ايران خبر داده بود.
بر اساس گزارش اين خبرگزاري يک منبع آگاه روس، گفته است: «نخستين محموله نه فقط با موفقيت به ايران رسانده شده بود، بلکه تاکنون آزمايش نيز شده است. طرف ايراني هيچ شکايتي درباره مشخصات فني موشکها مطرح نکرده و پرتاب آنها بهطور عادي انجام شده است»
اين رونمايي ضمن اينکه به همه شايعات و موج آفريني ها درباره اس 300 در رسانه هاي خارجي پايان مي دهد، يک پيام راهبردي مهم ديگر نيز دارد و آن اينکه، موازنه نظامي در منطقه به سود محور مقاومت تغيير خواهد کرد.
زيرا به اذعان منابع غربي از هم اکنون سامانه اس 300 اساسا ايران را در برابر حمله اسرائيل و هر کشوري که جنگنده هاي رادار گريز نداشته باشد، مصون خواهد ساخت.
همچنين به اعتراف يک فرمانده بلندپايه نيروي هوايي آمريکا، ايران با در اختيار داشتن سامانه موشکي اس 300 و استقرار آنها مي تواند بدون نگراني از حمله هر ارتشي، هر کاري را که بخواهد ادامه دهد.
به طور کلي وجود سامانه هاي اس 300 باعث خواهد شد هرگونه اقدام نظامي عليه ايران حتي براي ارتش آمريکا بسيار دشوار و هزينه بر شود. با توجه به اينکه سامانه هاي اس 300 داراي قابليت جا به جايي است، براي آمريکا بسيار دشوار خواهد بود که اين سامانه ها را هدف قرار دهد.
بر اساس گزارش منابع غربي سامانه موشکي اس 300 به ايران خطر اقدام نظامي عليه اين کشور را در صورت نقض موافقتنامه هسته اي توسط تهران کاهش خواهد داد. ضمن اينکه بر اساس اين گزارش ها ايران مي تواند فراتر از مرزهاي خود براي ترافيک هوايي ايجاد مزاحمت و آن را مختل کند و هم اينکه از تاسيسات هسته اي خود در برابر حملات پيشدستانه محافظت کند.
به نوشته نشريه هيل اگر آتشبار اس 300 در ساحل جنوبي ايران مستقر شود، تهران مي تواند خيلي سريع هواپيماهاي آمريکايي و متحدان واشنگتن را که از پايگاه هاي محلي به پرواز در مي آيند رهگيري کند.
اين سامانه نه تنها باعث خواهد شد پيشرفته ترين هواپيماهاي جنگي در فاصله بسيار زياد پيش از رسيدن به سواحل ايران در معرض رهگيري و آسيب پذيري قرار بگيرند، بلکه باعث مي شود توانمندي هاي دفاعي ايران به فراتر از حريم هوايي اين کشور گسترش يابد و به اين ترتيب ممکن است هواپيماهاي غير متخاصم نيز که بر فراز کشورهاي همسايه ايران پرواز مي کنند با مزاحمت روبرو شوند.
چنين توانمندي هايي به ايران امکان خواهد داد هواپيماهاي نظامي آمريکا و متحدانش و همچنين هواپيماهاي مسافربري را در سراسر منطقه خليج فارس رهگيري کند. به عنوان مثال اگر سامانه هاي موشکي اس 300 در ساحل جنوبي ايران مستقر شود فرودگاه بين المللي بحرين و پايگاه دريايي آمريکا در بحرين، هر دو در فاصله رهگيري 150 مايلي قرار خواهند گرفت.
سامانه هاي موشکي اس 300 علاوه بر کمک به تقويت و گسترش قدرت هوايي ايران، به اين کشور امکان خواهد داد يک حلقه دفاعي محکم در اطراف مراکز هسته اي خود ايجاد کند.
*آشنايي با سامانه اس 300
اس-۳۰۰ (به روسي: С-300) يک سامانه موشکي سطحبههواي دوربرد و خودکششي با قابليت استفاده در تمامي ارتفاعهاست که در اواخر دهه ۱۹۷۰ توسط شرکت همکاريهاي صنعتي آلماز براي نيروي دفاع هوايي شوروي ساخته شد. مدلهاي مختلف اين موشک در نامگذاري ناتو با نامهاي سام ۱۰، سام ۱۲ و سام ۲۰ شناخته ميشوند.
اولين مدل اين موشک با نام اس-۳۰۰ پي براي نخستين بار در سال ۱۹۷۹ در شوروي عملياتي شد، هرچند تکامل آن از سال ۱۹۶۹ به منظور ساخت موشک سطح به هوايي با برد ۷۵ کيلومتر که هم در نيروي زميني و هم در نيروي دريايي استفاده شود، آغاز شده بود. اين موشک در ابتدا براي رهگيري هواپيماها و موشکهاي کروز ساخته شده و بعدها توانايي رهگيري موشکهاي باليستيک نيز به آن افزوده شد.
از جديدترين مدلهاي اين سامانه ميتوان به سامانه اس-۳۰۰ پياميو اشاره کرد که يکي از پيشرفتهترين موشکهاي زمين به هواست و توانايي آن را دارد تا اهدافي واقع در ارتفاع حداکثر ۲۷ کيلومتري را منهدم سازد. اين سامانه توانايي پيگيري همزمان ۱۰۰ هدف و درگيري همزمان با ۱۲ هدف را دارد. زمان آمادهسازي آن حدود ۵ دقيقه و موشکهاي آن از نوع انبارشونده است که مانند مهمات معمولي نياز به هيچگونه نگهداري در مدت عمر مفيد خود ندارند.
موشک سطح به هواي اس۳۰۰ در سال ۱۹۷۹ براي دفاع از ساختمانهاي حساس و مهم شوروي ساخته شد. اين سامانه پدافندي سپس با تکميل و توسعه بيشتر براي دفاع در برابر موشکهاي بالستيک بکار ميرود. تا کنون چندين نوع سامانه پدافندي اس-۳۰۰ با موشکهاي متفاوت و سيستمهاي راداري بهينه شده، افزايش ويژگي مقابله با اخلال الکترونيک، افزايش دقت برخورد باهدف به خصوص براي اهدافي که در ارتفاع کم پرواز ميکنند و موشکهاي بالستيک طراحي شده است.
اس-۳۰۰ شباهت زيادي با سامانه پدافندي آمريکايي امآيام-۱۰۴ پاتريوت دارد. مدلهاي پيشرفتهتر اس-۳۰۰ توانايي اجراي تاکتيک «بزندررو» را دارند که بقاپذيري آنها را در شرايط جنگي افزايش ميدهد و در شرايط ويژه ميتوانند به عنوان يک سلاح تهاجمي عمل کنند؛ براي مثال موشکهاي اس-۳۰۰ چيني مستقر در تنگه تايوان توانايي حمله به فضاي هوايي تايوان را دارند و تهديدي براي تمامي هواپيماهاي آمريکايي به شمار ميروند که ممکن است در درگيري احتمالي به کمک اين کشور بيايند.